Tuesday, May 31, 2011

Finn fem fel

foto: Laslo Illes

Jag hoppas att Laszlo tycker att det är okej att jag lånar en av hans fina bilder för att åskådliggöra detta exempel. Annars säg till, så plockar jag bort den.

För en bild kan säga mer än tusen ord, tyvärr. Här har vi svart på vitt, en 2500-dels sekunds ögonblick fångad i Laszlo’s EOS1:a under Strandbjörksspelen. Vi leker finn fem fel.

1. Blicken
Var ska blicken vara? Jo, såklart på bollen. Här ser vi en kille som i spelets viktigaste ögonblick, träffen, tydligen tagit ledigt och befinner sig mentalt på en tripp till Bahamas eller nåt. Eller så tänker han kanske på vad som bjuds till middag efteråt. Generalfel!

2. Slaget
Det här är en serveretur. Vad gör karl’n? Han chippar över en lös pastej mitt i banan. Det är som att be om en smäll på käften. Sorry, Mackan på andra sidan nätet, men du har inte utvecklat någon dunderserve, än (det kommer!). Såklart ska killen använda sitt bästa slag, backhanden, för att få ett övertag i poängen.

3. Balansen
Kalv på grönbete önskar jag att jag kunde referera till, men det får bli gammal älg i myrmark istället. Eller den klassiska ko på isen. Karl’n står ju på hälarna! Förresten, det ser mer ut som att han ramlar baklänges. Jag önskar att så var fallet, så det fanns nåt att skylla på.

4. Positionen
Den här killen har valt att parkera på den fläck där det är svårast att returnera. Så dumt. Killen är ju hyggligt reslig och måste ändå plocka bollen i axelhöjd. Hade han tagit ett kort steg mot bollen hade positionen varit perfekt för en backhand drive.

5. Greppet
Härdsmälta troligtvis. Här har reptilhjärnan reagerat rätt, ryggraden skickat signalen att karl’n ska driva bollen ner i hörnet, en crossboll. Greppet skiftas korrekt men sedan brinner alla kretsar. En liten tomte eller nåt i ett hörn av hjärnan vill annat och istället blir det en ”mash-up”, där chippen/slicen utförs med knasgrepp. Därav en lös pastej, smågodis för en duktig fjortonåring på andra sidan nätet. Äpplen att plocka, tack så mycket.

2 comments:

Björn said...

Vad tror du de hade för kamera och frame rate för slow motion-inspelning vid franska öppna? Ruggig skärpa och upplösning, och väldigt hög frame rate, såg det ut som! Man kunde nästan läsa texten på bollen trots att den förmodligen snurrade ett stort antal varv i sekunden efter Nadals tillslag. Är det kameror som egentligen primärt är till för stillbilder där också, tro, i televisionsvärlden, när de spelar in för slow motion?

Roger Nydahl said...

Jo, de där slomo-bilderna är imponerande. Vet faktiskt inte vad det är för grunkor. Men jag misstänker att det är dyra maskiner. Där är det nog inte Eos5:or där inte, utan värre doningar...